Producenci jaj mają do wyboru kilka różnych metod hodowli kur. Każda z nich ma pewne wady oraz zalety, zarówno z punktu widzenia właścicieli ferm, jak klientów, którzy szukają zdrowych jajek dobrej jakości. Wybór którejś z metod chowu ma duży wpływ na jakość jaj i może wpłynąć na zainteresowanie klientów.

Ferma drobiu
Ferma drobiu

Sprawdzona ferma drobiu = Zdrowe jajka?

Ferma drobiu powinna charakteryzować się przede wszystkim odpowiednią wydajnością, która pozwala na osiągnięcie zysków z hodowli. Jednocześnie nie można także zapominać o innych ważnych czynnikach, także o tych, które mają wpływ na jakość produkowanych jajek. Zdrowe jajka są nie tylko smaczne, ale mają także bardzo duże wartości odżywcze i są wartościowym elementem prawidłowej diety. Trzeba także pamiętać, że w ostatnich latach rośnie coraz bardziej świadomość konsumentów, którzy zaczynają szukać produktów lepszej jakości.

Jednym z najważniejszych czynników, które mają wpływ na jakość jajek, jest oczywiście sposób chowu kur. W tej chwili stosowanych jest kilka różnych metod, między innymi chów klatkowy, ściółkowy oraz na wolnym wybiegu. Różnią się one w bardzo dużym stopniu pod różnymi względami, które mogą mieć duże znaczenie dla jakości produkowanych jaj oraz zawartość substancji odżywczych, które się w nich znajdują.

Chów ściółkowy kur

kuraChów ściółkowy naraża ptaki na znacznie mniejszy stres niż chów klatkowy. Ptaki trzymane w klatkach bardzo często atakują się na wzajem, dlatego zazwyczaj konieczne jest obcinanie im dziobów oraz pazurów, żeby zapobiegać okaleczeniom. Budzi to na pewno wątpliwości natury etycznej. Część klientów rezygnuje z jaj produkowanych w ten sposób, ponieważ nie zgadzają się na taki sposób traktowania zwierząt. Jednocześnie wiele osób uważa, że jajka, które pochodzą od zestresowanych kur trzymanych w ciasnych klatkach, nie mogą być zdrowe. Zastosowanie chowu ściółkowego jest więc pod tym względem bardziej korzystnym rozwiązaniem, jednocześnie pozwala na uzyskanie dużej wydajności. Hale, które wykorzystuje się do hodowli kur mogą być wielopoziomowe, dlatego mieszczą dużo ptaków. Umożliwiają także wydajne dostarczanie paszy oraz wody ptakom, które zawsze mają dostęp do świeżego pożywienia.

Wiele osób wybiera jajka pochodzące od kur z wolnych wybiegów, uważając że jest to najlepszy i najbardziej ekologiczny sposób produkcji jaj. Nie jest to do końca prawdą, ponieważ kury hodowane w ten sposób nie muszą wcale otrzymywać ekologicznej paszy. Poza tym bardzo często narażone są na kontakt z różnymi czynnikami chorobotwórczymi. W przypadku chowu na wolnych wybiegach często ograniczona jest także kontrola weterynaryjna zwierząt. Chów ściółkowy natomiast umożliwia nie tylko dokładne kontrole weterynaryjne, ale także sprawia, że kury jedzą tylko odpowiednią, wyselekcjonowaną i sprawdzoną paszę, które spełnia wszystkie normy i jest nie tylko odpowiednia dla zdrowia ptaków, ale także pozwala na produkowanie zdrowych pełnowartościowych jaj.

kura2Jak widać chów na ściółce pozwala na połączenie dużej wydajności i automatyzacji hodowli z troską o dobre warunki ptaków. Jest to duża zaleta przede wszystkim z punktu widzenia konsumentów, ale także przekłada się na dobrą jakość produktów, które docierają do konsumentów. Oczywiście chów na ściółce ma także pewne wady. Chociaż jest lepszy dla dobrostanu kur niż chów klatkowy, na pewno nie zapewnia ptakom takich warunków jak dobry wybieg, który umożliwia im znacznie bardziej swobodne poruszanie się, więcej przestrzeni oraz kontakt z dziennym światłem. Oczywiście nie da się ukryć, że wiele osób wybiera jajka pochodzące właśnie od kur z takich wybiegów, ponieważ zgodnie z obiegową opinią mają one najlepszą jakość i są najsmaczniejsze. Jest to na pewno jeden z czynników, który trzeba uwzględnić przy wyborze metody hodowli.

Z punktu widzenia konsumenta jaja z chowu ściółkowego nie odbiegają jakością od innych i można je spokojnie kupować. Warto pamiętać, że pasza podawana zwierzętom hodowanym w ten sposób musi spełniać odpowiednie wymagania, a kury przechodzą systematyczne kontrole weterynaryjne, które pozwalają wyeliminować choroby.

Źródło: Ferma drobiu Kaźmierczak – Chów ściółkowy kur

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *